Quest for Ultralight Hiking Gear

for longdistance hikes

Terug naar overzicht

Informatie: Al mijn spullen is betaald met eigen geld. Ik word op geen enkele wijze gesponsord of gevraagd om spullen te testen. Ik zoek liever zelf naar de ultieme ultralichte setup.

Katadyn BeFree waterfilter

Befree waterfilter van Katadyn een mega snelle water filter. Vergelijkbaar met de Sawyer maar omdat het filter bijna rondom filtert is deze vele male sneller.

Gewicht is 65 gram en is gemaakt van BPA vrij materiaal. Op de fles staat Hydrapak en ik ga er dan ook vanuit dan de flessen van Hydrapak zonder meer ook op het filter passen.
De fles heeft een inhoud van 600ml en het filter zou 1000 liter vuilwater tot 0,1 micron moeten kunnen filteren. Het filteren is seconden werk. Kwestie van fles vullen en drinken maar.

Ik dus blij met mijn nieuwe filtertje naar Noorwegen maar dat liep toch wat anders. De gemiddelde temperatuur was -5 en het stromende water was erg kout.
Op eerdere reviews had ik al gelezen dat je de fles met zorg moet opendraaien anders zou de fles los kunnen komen van de hardplastic kap waar het filter ingeschroefd zit.
Hoe voorzichtig ik ook deed, op dag twee lied al snel het materiaal los van de hardplastic kap met als gevolg een lek filter. Het lijkt erop dat de lijm niet bestand is tegen het koude water. Ik kon zonder enige vorm van trekken/duwen de softbottle verwijderen.
Dit was een behoorlijke domper en had spijt dat ik mijn Saywer niet bij me had.
Na enige mail uitwisseling met de leverancier is het bedrag gecrediteerd, maar ik zat nog steeds in Noorwegen zonder filter.
Heb in een aantal winkels verschillende flessen geprobeerd maar geen één fles past op het Katadyn filter. Oei Katadyn!! Sawyer past bijna op elke fles. Is dit weer iets Zwitsers? Anders willen zijn dan de rest van de wereld?

Katadyn reageerde op een video, die ik voor garantie nodig had, met:

Hi GosHikes, this is Leah Jones from Katadyn. I wanted to provide you and your viewers with some further clarity and transparency regarding your recent test experience with Katadyn's BeFree. It looks like you tested an early version of the BeFree. There was an early batch of the BeFrees that were assembled by hand and a small amount were compromised.

Ja, wat moet je zeggen. Dank voor het melden? Testen van het Filter? Was helemaal niets aan het testen. Zat 3000km verwijderd van huis met een stuk filter!

Nadat de leverancier bevestigd heeft te crediteren heb ik het filter geplakt met SeamGrip en verstevigd met Ducktape. De fles is weer waterdicht maar voor hoe lang? We zullen het zien.

UPDATE: Op 4 Juli kreeg ik een mail van Bever dat BeFree met sn# 6221X terug geroepen word. Uitgerekend had ik dit filter gehad.

© 2021 GosHikes | Contact | Created by GoSys.nl